De selectie 

Politiewerk vraagt veel van je. Daarom word je voordat je mag beginnen bij de politie aan een strenge selectieprocedure onderworpen. Hier wordt getoetst of jij het in je hebt om agent te worden. Haal je de gehele selectie dan mag je beginnen aan de politieopleiding. De politie selectie bestaat uit een aantal onderdelen, hieronder lees je er meer over!

Hoe selecteert de politie?

Als kandidaat voor de selectie begin je met een (online) cognitietest en taaltest. Welke kandidaten worden uitgenodigd en of je wordt uitgenodigd voor een volgende selectieonderdelen is afhankelijk van jouw resultaat. Zodra jouw score op de cognitietest en taaltest voldoende is 

 (werk)ervaring, kennis, motivatie, testresultaten en praktische zaken zoals woonwerkafstand. Zo bepalen ze met welke kandidaten ze verder gaan of moeten teleurstellen en afwijzen, ook als zij voldoen aan de minimale eisen.


    Bron: kombijde.politie.nl


De Cognitietest

De cognitietest is een belangrijk onderdeel van de selectie: je mag hem namelijk niet herkansen! Een goede voorbereiding is dus essentieel. De cognitietest bestaat uit 3 onderdelen. Woordrelaties, Cijferpatronen en Letterpatronen. De gehele test neemt ongeveer zo'n 50 minuten in beslag. Verder zijn alle vragen onder tijd, het is dus belangrijk dat je van te voren de vragen goed snapt, zodat je hier geen tijd mee verspilt. De test is adaptief, dit betekend dat het niveau van de test zich aanpast aan jouw capaciteiten. Als je veel vragen goed maakt worden de vragen automatisch moeilijker. Je kunt dus ook niet zien of je vragen goed maakt, alleen afleiden uit de vervolg vraag. Is deze vraag moeilijker dan de vorige, dan had je de vorige waarschijnlijk goed. 


Letterpatronen

Letterpatronen zijn een belangrijk onderdeel van de cognitietest. Hiermee wordt getest wat jouw letterkundig inzicht is. Het is echter zo dat letterpatronen weinig met taal te maken hebben. Het lijken in deze test meer op cijferreeksen. Je kunt het beste het alphabet zien als een reeks getallen van 1-26. Zo zal je zien dat je waarschijnlijk vragen krijgt waarmee de letters telkens een stapje toenemen, of zelfs met meerdere stappen. Het is dus makkelijker om te rekenen dan met letters te gaan stoeien. Gelukkig is deze methode goed voor te bereiden. Kijk eens naar onze oefeningen voor Letterpatronen met uitleg!


Cijferpatronen

De cijferreeksen zijn een wat meer klassiek onderdeel van een capaciteitentest. De cognitietest van de politie verschilt hier weinig in. Het is bij cijfereeksen zaak om een gevoel te krijgen bij het soort combinaties dat mogelijk is, zoals bijvoorbeeld doortellen of vermenigvuldigen. Soms zitten er ook 2 reeksen in 1, als je niet weet dat dit een mogelijkheid is kan je hier goed op vastlopen. Probeer daarom nu onze Cijferpatronen met uitleg zodat je een goed beeld krijgt bij de toetsjes!


Woordrelaties

Woordrelaties zijn ook een veel voorkomend onderdeel van capaciteitentests. Vaak staan woordrelaties ook wel bekend als analogieën. Het is belangrijk om deze goed te oefenen omdat hier veel verschillende mogelijkheden van zijn. Echter is het zo, dat veel woordrelaties vaak in oefeningen en de echte toets overeenkomen. Woordrelaties zijn dus goed voor te bereiden! Waar letterpatronen en cijferpatronen in bepaalde mate op elkaar lijken, is dit bij woordrelaties echt wel anders. Oefen daarom hier onze Woordrelaties!


Verder?

Heb je de cognitie en taaltoets gehaald? Gefeliciteerd! Nu ga je door naar de gesprekken met een recruiter. Hier wordt naar je achtergrond en motivatie gevraagd. Zorg hier dat je een goed verhaal hebt, kjk naar je achtergrond en vorige keuzes als bijbaantjes en opleiding. Staat hier iets geks in? Probeer dit van te voren te bekijken zodat je een goed verhaal hebt bij de intakegesprekken.

Kies jouw ideale pakket

Basis Pakket

9,95

voor 30 dagen

  • Dit pakket bevat onder andere:

    - Letterpatronen

  • - Cijferpatronen
  • - Woordrelaties
  • - Taaltoets voorbereiding
Bestel

Premium pakket

14,95

voor 30 dagen

  • Dit pakket bevat onder andere:

    - Letterpatronen

  • - Cijferreeksen
  • - Woordrelaties
  • - Taaltoetsvoorbereiding
Binnenkort beschikbaar