Cijferpatronen – Hoe pak je die aan?

Cijferpatronen zijn een belangrijk deel van de politie capaciteiten test. In de cognitietest zijn cijferreeksen ongeveer een derde van de punten waard. Gelukkig zijn cijferpatronen wel goed te oefenen. Hieronder een aantal tips en tricks!

cijferpatroon

Allereerst is het zaak om goed te begrijpen wat de verschillende mogelijkheden zijn bij cijferpatronen van de politietest. Zodra je ongeveer weet wat voor patronen er allemaal kunnen voorkomen, kan je dit vervolgens veel makkelijker in de toets zien. Met wat extra oefening ga je de selectie makkelijk halen!


Som van de vorige

De eerste veelvoorkomende reeks is de som van de vorige. Stel dat de reeks 1-1-2-3-5-8-? is. Het opeenlopende getal is hier de som van de vorige 2 getallen. 1+1 =2, 1+2=3, 3+2=5 etc. Wat hier misschien opvalt is dat het eerste getal hier dus niet echt meedoet, laat je hierdoor niet op het verkeerde been zetten maar laat het eerste getal dan zitten.


Keersommen

Een andere veelvoorkomende reeks is met keersommen. Neem de reeks 1-4-16-64-? De getallen lopen steeds met een factor 4 omhoog. Deze factor kan van alles zijn. Als je ziet dat de getallen steeds sneller oplopen kan dit hem goed zijn.


Delen door

Als de reeks snel kleiner wordt, is het vaak een reeks met delen door. Stel dat de reeks 625-125-25-5-? is. Elk getal is hier gedeeld door 5. Deze reeksen zijn vaak makkelijk te zien omdat ze dus zo snel aflopen.


Verschil

De meest voorkomende reeks is die van het verschil. Neem de reeks 2-5-8-11-?. Hier gaat er telkens 3 bij. Je kunt dit snel zien door de eerste getallen van elkaar af te trekken. Als dit getal constant blijft is het vaak een reeks van verschillen. Het verschil kan ook negatief zijn, waardoor de reeks steeds kleiner wordt. Bij het maken van cijferpatronen is het vaak handig om deze methode het eerste te proberen.


Verschil van het verschil

Deze reeks is vaak de lastigste, echter kan je hem goed doen als je weet dat hij zo werkt. Het is handig om de verschillen van de vorige methode achter elkaar te zetten, als je ziet dat deze ook een verschil hebben is het vaak het verschil van het verschil. Neem de reeks 1-2-4-7-11-?. De verschillen zijn hier 1,2,3,4. Je ziet dus dat de verschillen telkens met een toenemen. Eigenlijk is dit dus een diepere reeks. Dit lijkt lastig maar als je de verschillen hebt opgeschreven zie je het vaak gelijk. Schrijf dus altijd op een kladpapiertje de verschillen op en je ziet hem zo!


2 reeksen

Als laatste is er nog de mogelijkheid dat er 2 reeksen in een reeks verstopt zitten. De reeks 1-8-3-12-5-16-7-? Bestaat uit 2 reeksen, de eerste 1-3-5-7 en de andere 8-12-16-? Hier is dus alleen de tweede reeks belangrijk, want hierin zit het te vinden getal. Je ziet dan al snel dat dit een reeks van verschillen is van 4. Deze soort reeks kenmerkt zich vooral doordat er op het eerste gezicht geen logische structuur in zit. Als dit het geval is, probeer dan te kijken of hij uit 2 reeksen bestaat!


Tips

Met deze trucs zou je klaar moeten zijn om wat cijferpatronen te oefenen. Klik hier om cijferpatronen te proberen! Onze vraagstelling is hetzelfde als de echte test en dus de perfecte voorbereiding. Kijk hier verder naar informatie van de politie selectie.