Letterpatronen – Hoe pak je die aan?

Letterpatronen worden vaak als een lastig onderdeel van de politie cognitie test gezien. Echter, als je weet op wat voor manieren je ze kunt aanpakken is het een stuk makkelijker! Globaal gezien zijn er 3 soort methodes om naar letterpatronen te kijken. Dit zijn afkortingen, symmetrie en cijferreeksen. Lees hieronder de details.

letterpatronen

Letterpatronen - Afkortingen

Letterreeksen kunnen vaak uit letters bestaan die een afkorting zijn. Het is dan vaak de eerste letter van een woord wat er mee wordt bedoeld. Een voorbeeld kan zijn M-D-W-D-?. Als je ziet dat dit de eerste letters van de dagen van de week zijn is de reeks snel ingevuld. Een ander voorbeeld is J-F-M-A-M-?. Hier zijn de letters de eerste letters van de maanden van het jaar. Let erop dat de volgorde van de reeksen niet persé altijd begint bij januari of maandag, het kan ook mei zijn. Verder zijn er ook veel verschillende soorten woorden waar de letters vandaan kunnen komen. Het zijn echter wel vaak logische reeksen, zoals de maanden van het jaar of dagen van de week. Als je dus naar een letterpatroon kijkt probeer het dan eens te zien als een reeks worden. Dit soort letterpatronen zijn lastig omdat je het moet "zien". Gelukkig helpt veel oefenen hierbij, kijk daarom snel eens naar onze testen.


Symmetrie

Sommige letterpatronen hebben niet veel met taal te maken, maar met een vorm. Het is hierdoor meer een inzichtsvraag. Je herkent dit soort vragen snel als je een grotere tabel met letters erin ziet. Het zijn vaak gemakkelijk opeenvolgende letters of dus symmetrie in de tabel. Probeer met deze vragen denkbeeldige spiegellijnen in de tabel te plaatsen. Kijk hierna of de letters zich spiegelen om de lijn heen. Als dit het geval is, komt de juiste letter zo naar voren. Let erop dat de spiegellijnen zowel horizontaal, verticaal en diagonaal kunnen lopen!

Cijfermatig

Het alphabet kan ook als een reeks getallen worden gezien van 1-26. Sommige letterpatronen zijn eigenlijk cijferreeksen met deze getallen. Vaak worden er tussen de letters dan 1, 2 of soms 3 stappen overgeslagen. Je kunt deze letterpatronen dus het beste benaderen als een cijferreeks. Onderin onze oefentoetsen staat een afbeelding met het hele alphabet. Je krijgt hierdoor sneller een idee van de stappen tussen letters, omdat de mens van nature niet snel kan rekenen in het alphabet. Het is daarom ook niet nodig om het getal van elke letter uit je hoofd te leren.


Tips

Met deze trucs zou je klaar moeten zijn om wat letterpatronen te oefenen. Klik hier om letterpatronen te proberen! Onze vraagstelling is hetzelfde als de echte test en dus de perfecte voorbereiding. Kijk hier verder naar informatie van de politie selectie.