Woordrelaties – Tips & Trucs

Woordrelaties, wat zijn dat eigenlijk?

Woordrelaties zijn het derde deel van de cognitie assessment van de politie selectie. In dit onderdeel wordt gekeken naar je capaciteit om taalkundige verbanden te trekken. Hieronder een aantal tips om woordrelaties aan te pakken.

woordrelaties


Bij het maken van woordrelaties zie je vaak 3 woorden staan. De woorden hebben een bepaald verband tot elkaar. Aan jou is de taak om dit verband te vinden, en vervolgens voor het andere woord een bijpassend woord te vinden. Dit verband kan je vaak vrij snel opmaken. Zie de afbeelding hierboven als voorbeeld. Je ziet de woorden boter, zacht en steen staan. Het verband is hier waarschijnlijk dat boter zacht is. In deze relatie zou je dus een woord moeten zoeken wat iets zegt over de structuur van steen. Dit zou dan bijvoorbeeld een woord als "Hard" kunnen zijn.


Denk eerst zelf na

Woordrelaties zijn meerkeuze vragen, hierdoor zijn een aantal antwoordmogelijkheden al gegeven. Het is vaak makkelijk om zelf eerst een antwoord te bedenken voordat je gaat kijken naar de meerkeuze antwoorden. Als je hier namelijk van te voren naar kijkt ga je zelf verbanden trekken vanuit de antwoorden, en juist die kunnen je op het verkeerde been zetten. Je krijgt dan het gevoel van "die kan ook wel", vaak ga je hierdoor onnodig twijfelen. Gezien de vragen ook een tijdslimiet hebben is dit niet handig. Probeer daarom eerst zelf naar de woorden te kijken en zo te zien of je zelf al een woord kan vinden. Als deze dan bij de antwoorden staat is dit vaak het juiste antwoord! Mocht dit niet het geval zijn kijk dan of er synoniemen van jouw woord zijn. Mocht dit als laatste ook niet lukken kijk dan pas naar de antwoorden en probeer te kijken met wat voor verbanden die tot de woorden zouden kunnen staan.


Maak zinnen

Een handige methode om de verbanden van woordrelaties verder te vinden is door middel van het maken van zinnen. Soms kan je de 2 woorden als deel van een spreuk of gezegde vinden. Stel je ziet bijvoorbeeld de woorden ezel en steen. Je zou dan het gezegde een ezel stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen kunnen zien. Als de ene kant een spreuk is, is het antwoord vaak ook deel van een spreuk. Kijk dan naar de antwoorden en probeer met het andere woord een gezegde te maken.


Tips

Met deze trucs zou je klaar moeten zijn om wat woordrelaties te oefenen. Klik hier om woordrelaties te proberen! Onze vraagstelling is hetzelfde als de echte test en dus de perfecte voorbereiding. Kijk hier verder naar informatie van de politie selectie.